· 

Suikervrij Pasen

 

Geen suiker tijdens Pasen, is dat mogelijk terwijl de chocolade eitjes ons om de oren vliegen?

 

Rondom de Paasdagen liggen de supermarkten vol met chocolade eitjes en paashazen, gebakjes en nog meer chocolade. Heerlijk natuurlijk, maar je eet zo heel gemakkelijk ontzettend veel suiker en verkeerde vetten. Eén paaseitje van melkchocolade bevat 4.1 gram suiker! Reken maar uit hoeveel gram suiker je eet als je de hele dag door “af en toe” een paaseitje eet. 

 

Het enige wat de suiker uit bijvoorbeeld chocolade doet voor het lichaam is het leveren van een korte tijd energie, onze bloedsuikerspiegel gaat omhoog en we leven op, waarna de bloedsuikerspiegel weer net zo hard zakt en we futloos worden; nog maar een paaseitje dan… Zo kan je een hele dag doorgaan.

 

Oké, suiker is slecht, maar wat is het alternatief? Is een suikervrij Pasen echt mogelijk? Ja, natuurlijk is dat mogelijk! Er zijn genoeg suikervrije alternatieven. 

In plaats van chocolade kan je beter kiezen voor een handje ongezouten nootjes, druiven, snoeptomaatjes of andere stukken fruit en groenten. Wil je toch een beetje chocolade, dan kan je ook een lekkere snack maken van dadels en cacaonibs. Snij de dadels een stukje open en doe er de cacaonibs in! Zo gemaakt en heel lekker!

 

Voor wat meer chocoladesmaak maak je zelf brownies zonder suiker, die zijn echt heerlijk! In plaats van suiker gebruik je dadels en appelmoes voor de zoete smaak en cacaopoeder in plaats van chocolade. Klik hier voor het recept van de brownies.

 

Wil jij je voorbereiden op een gezellige en suikervrije Paasbrunch? Zo doe je dat;

 

-        Bak je eigen brood! Als je zelf je eigen brood bakt, weet je precies welke ingrediënten gebruikt worden en dat er geen suikers aan toegevoegd zijn. Klik hier voor het recept van een makkelijk te maken brood. Er zijn ook veel verschillende soorten volkoren crackers te vinden die je op tafel kan zetten. Zo kan je kiezen voor verschillende merken roggebrood of het volkoren knäckebröd van Wasa.

-        Ook aan beleg is er meer keuze dan je denkt. Probeer eens appelstroop of hummus, biologische notenpasta of een klein beetje tapenade. Een plakje roggebrood is bijvoorbeeld ook heerlijk met wat hüttenkäse en avocado.

 

-        Drink liever geen, verse, vruchtensappen, daar zit meer suiker in dan je denkt. Een glas sinaasappelsap bevat bijna net zoveel suiker als een glas cola! Zet in plaats daarvan een lekker kopje thee zonder suiker. Of maak kannen met water waarin je bijvoorbeeld schijfjes citroen of komkommer in doet voor een lekkere smaak.

 

-        Je kan ook zelf chocolademelk maken die suikervrij is! In een pannetje verwarm je wat melk, dit kan gewone magere/halfvolle melk zijn of soja- of amandelmelk. Als de melk warm aan het worden is, voeg je hier één of twee eetlepels cacaopoeder per mok aan toe. Roer dit goed door met een garde totdat de cacaopoeder helemaal is opgenomen door de melk. Voeg eventueel een heel klein beetje cayenne poeder toe om de chocolademelk net wat specialer te maken.

 

-        In plaats van chocolade paaseitjes zet je op tafel verschillende schaaltjes met verschillende soorten ongezouten noten en pitten. En natuurlijk lekkere stukken fruit zoals druiven, appels en kiwi’s. Of die lekkere dadels met cacaonibs die ik eerder beschreef.

 

 

Je bent er nu helemaal klaar voor; jij gaat deze Pasen suikervrij eten!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0