· 

Suiker

Suiker, wat is het en wat doet het met ons lichaam? In bijna alle producten in de supermarkt zit tegenwoordig toegevoegd suiker. Dat toegevoegde suiker niet gezond is weten we, maar hoe ongezond is het nu eigenlijk? 

Er zitten toegevoegde suikers in de producten in de supermarkt om verschillende redenen; het smaakt lekkerder, het is langer houdbaar en we willen er meer van eten. Heel wat jaren geleden is er steeds meer suiker in onze voeding terechtgekomen omdat onderzoek uitwees dat vet slecht is. De voedingswetenschap is nog maar heel jong en veel onderzoeken waren er nog niet gedaan. Veel vet werd daarom uit voedingsmiddelen gehaald en, onder andere, vervangen door suiker. Nu komen we erachter dat toegevoegde suiker geen goed alternatief is voor de vervanging van slechte vetten en dat het zelfs heel gevaarlijk is.

 

Zodra je veel toegevoegde suiker eet, schiet je bloedsuikerspiegel heel snel omhoog waardoor je plotseling veel energie krijgt. Je lichaam maakt insuline aan om die suikers te laten opnemen in je cellen en daar is het hard voor aan het werk. Door dat harde werken daalt je bloedsuikerspiegel snel en vraagt je lichaam weer om suiker. Zo kom je in een cirkel terecht waarin je lichaam naar suiker blijft vragen. 


Wist je dat als je na het eten van suiker niet gaat bewegen, de suikers worden opgeslagen als vet? 


Overgewicht en andere nadelen van veel suiker

Het langdurig eten van teveel suiker kan leiden tot overgewicht wat vervolgens kan leiden tot diabetes type 2. Het onderstaande plaatje laat duidelijk zien wat er normaalgesproken gebeurd als er koolhydraten/suikers in het lichaam komen.

Als je diabetes hebt, passen de insuline-sleutels niet op de cellen waardoor de glucose (suiker) niet kan worden opgenomen. Het kan ook voorkomen dat iemand met diabetes helemaal geen insuline aanmaakt. De glucose blijft dan in de bloedbaan tot je het eindelijk uit plast.

 

Ik wil in deze blog niet te diep ingaan op diabetes, maar het is wel belangrijk dat je weet dat dit een gevolg kan zijn van overgewicht. Het is ontzettend belangrijk om een gezond gewicht te hebben en één van de dingen die je daarvoor kan doen is zo veel mogelijk toegevoegde suikers vermijden.

In deze blog wil ik het hebben over wat toegevoegde suiker is, hoe je het kan herkennen en voor welke producten je beter kan kiezen. Wil je meer weten over diabetes, kijk dan even op de website van het Diabetes Fonds

 

Naast het krijgen van diabetes door overgewicht, heb je ook grotere kans op hart- en vaatziekten. Eén van de oorzaken van de aanmaak van LDL-cholesterol (het slechte Laat-Dat-Liggen-cholesterol) is overgewicht. Hoe meer suiker je eet, hoe meer LDL-cholesterol je bloedbaan beschadigt en de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. 

 

Maar ook ontstekingen zijn gek op suikers. Veel ontstekingen kan je krijgen of worden chronisch door eten van suikers.

 

Suikers zorgen ervoor dat je veel energie hebt, je kan je daardoor minder goed ontspannen en je slaapt slechter. Omdat je bloedsuikerspiegel constant enorm stijgt en daalt ten gevolge van suiker verkeerd je lichaam continu in een onrustige toestand. Het is steeds opnieuw op zoek naar die suikers, naar die energie. Het kan zelfs zo zijn dat je moeilijk in slaap komt door een hoge bloedsuikerspiegel, vervolgens in een suikerdip komt en wakker wordt omdat je lichaam vraagt om suiker.

Waar zit het in?

Toegevoegde suikers zijn suikers die normaal gesproken niet in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen. Zoals ik al eerder schreef, worden ze door fabrikanten toegevoegd aan producten zodat we er meer van gaan kopen. 

Waar vindt je die toegevoegde suikers allemaal in:

 

- Blik met soep

- Appelmoes

- Vruchtenyoghurt/kwark

- Ketchup en mayonaise

- (knak)Worstjes

- Fruitsappen

- Frisdranken

- Sausjes (knoflooksaus, satésaus, sojasaus)

- Chips en toastjes

 

En zo zijn er nog veel meer producten. 

Je vindt toegevoegde suikers niet in verse producten, stop dus wat vaker bij de groente afdeling in de supermarkt.

Herken toegevoegde suikers

Je weet nu waarom suiker slecht voor je is, wat het met je lichaam doet en waar het onder andere in zit. Maar hoe herken je het in de supermarkt en op de etiketten?

Als je naar een etiket kijkt, zie je een lijst met ingrediënten staan. Van het eerstgenoemde ingrediënt zit het meest in het product. Is één van de eerste ingrediënten suiker? Dan weet je dus dat er veel suiker in dit product zit. Fabrikanten worden steeds handiger in het verbergen van suikers door deze verschillende namen te geven waardoor we ze moeilijker herkennen. Wil je weten welke namen suiker allemaal krijgt op etiketten, download dan de lijst van suikers die ik heb gemaakt. Hierop vindt je de meest voorkomende namen die suiker krijgt op etiketten. Download de lijst hier.

 

Je kan heel goed toegevoegde suiker vermijden uit je eten, het vergt alleen even wat tijd om erachter te komen wat je wel en wat je niet uit de schappen kan pakken. Maar het gaat je zeker lukken!

Veel producten waar deze suikers inzitten passen ook helemaal niet in een gezond voedingspatroon, dus je hebt ze niet nodig en je kan beter op zoek naar een goed alternatief. Voor alle producten bestaat een alternatief of je kan het zelf maken. 

Ga aan de slag met minder suikers!

Heb ik je inmiddels overtuigd dat je minder suiker kan gaan eten? Dan kan je nu aan de slag gaan!

 1. Begin eens thuis in de voorraadkast alle potjes en pakjes om te draaien en het etiket te lezen. Zit er toegevoegde suiker in? Dan gaat het weg!
 2. Bereid je goed voor:
  1. Maak een boodschappenlijstje zoals je die altijd maakt.
  2. Zoek de producten die je hebt opgeschreven op op de website van de supermarkt waar je graag komt, vaak staan op de website ook de voedingswaarden vermeldt en kan je het etiket alvast lezen. Heeft jouw supermarkt geen website waar dit op kan, zoek dan op de website van Albert Heijn naar hetzelfde of een soortgelijk product. 
  3. Streep de producten met veel toegevoegde suikers door en ga op zoek naar een alternatief. Je kan zelf creatief zijn of heel simpel met gebruik van Google een alternatief vinden. Je bent vast niet de enige die een alternatief zoekt en er staan ontzettend veel recepten om zelf te maken online. 
  4. Herschrijf het boodschappenlijstje.
 3. Download de app Kies ik Gezond van het Voedingscentrum op je telefoon om in de supermarkt nog last minute advies te krijgen over alternatieve producten die in de schappen liggen.
 4. Download de lijst met benamingen van suiker op je telefoon zodat je die er ook nog even bij kan pakken.
 5. Neem de tijd in de supermarkt, draai alles wat je uit de schappen pakt om en lees het etiket. Weet je het niet zeker, gebruik dan mijn lijst met benamingen van suiker en de app Kies ik Gezond.
 6. Vergeet niet te stoppen bij de groenten en fruit, hiervan weet je zeker dat er geen toegevoegde suikers in zitten!

Wil je een goede online cursus volgen hoe je het beste suikervrij kan eten? Doe dan de cursus Ik Eet Suikervrij van Sharon Numan (Voedzo). Zelf heb ik deze cursus ook gedaan toen ik net begon suikervrij te eten en er veel moeite mee had voor welke producten ik wel en niet kon kiezen. Je leert er ontzettend veel van!

Minder suikers, en nu?

Je bent gezonder gaan eten en kiest voor alternatieven zonder toegevoegde suikers. Je lichaam is heel lang de snelle stijging van het bloedsuikerspiegel gewend geweest. Die enorme pieken en dalen krijgt het nu opeens niet meer. Hier moet je lichaam aan wennen, het gaat vragen om die suikers op zoek naar extra energie. 

Wees je hiervan bewust en geef je lichaam de tijd om te wennen. Geef niet toe aan de vraag naar suikers, hoe moeilijk het ook is. Je zal je de eerste 2 à 3 dagen onder andere moe en futloos voelen en hoofdpijn hebben, dit is (helaas) normaal. Blijf volhouden en je zal zien dat de vraag naar suikers minder zal worden en dat je lichaam niet meer vraagt naar die stijging van het bloedsuikerspiegel.

 

Probeer zoete voedingsmiddelen in die eerste paar dagen dat je minder suikers eet zoveel mogelijk te vermijden. De zoete smaak is een trigger voor je hersenen die dan juist om meer gaan vragen. In plaats daarvan kan je beter ervoor zorgen dat je lever en nieren de afvalstoffen nog beter kunnen verwerken. Dit doe je door brandnetelthee te drinken, extra vitamine C supplementen te slikken, donkergroene groenten te eten en lauwwarm water (met citroen) te drinken. Dit werkt allemaal als een detox op je lichaam!

 

Na een paar dagen ga je het merken, het gaat misschien langzaam, maar je lichaam gaat wennen aan de suikers die je minder eet. Je slaapt beter, kan je beter concentreren en hebt opeens veel meer energie. 

Na een paar weken merk je dat je huid er beter uit ziet en je haar ook. Er is zelfs nog meer energie bijgekomen!

Je bent minder vaak ziek, je immuunsysteem is verbeterd. En opeens begin je af te vallen! Je lichaam kan de suikers die niet binnen komen ook niet opslaan. 

Begin vandaag!

Heb ik je kunnen overtuigen hoe slecht toegevoegde suikers voor je lichaam zijn? En wat de voordelen zijn van het minderen van suiker?

 

Begin dan vandaag nog en ga minder suiker eten!

Reactie schrijven

Commentaren: 0