· 

Start je dag goed!

“Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”

 

Iedereen heeft dat wel eens, of veel vaker, gehoord. Maar klopt dat ook, is het ontbijt inderdaad de belangrijkste maaltijd van de dag en is het overslaan er van heel erg?

 

’s Nachts staat je lichaam niet stil; je ademt, je lichaam herstelt van de dag, de spijsvertering komt op gang, je verbruikt dus energie! Na een nacht slapen heeft je lichaam weer nieuwe energie nodig. Daar is een ontbijt dan dus belangrijk voor; je hebt energie nodig om de dag mee te starten.

 

Maar energie is niet het enige dat nodig is om aan te vullen, je lichaam is ‘s nachts ook bezig met herstellen. Om te kunnen herstellen gebruikt het lichaam eiwitten, het is dus belangrijk om ook die goed aan te vullen als je de dag begint. Vooral voor (kracht)sporters is dit van belang. Voor hen is een eiwitrijk ontbijt extra belangrijk omdat er ’s nachts veel eiwitten zijn gebruikt voor het herstel na een training.

 

Een paar feiten over het ontbijt van Nederlanders:

  • Bijna alle kinderen tussen 1 en 8 jaar oud ontbijten ’s ochtends.
  • Dit aantal daalt naarmate we ouder worden, van volwassenen tussen 19 en 50 jaar oud ontbijt 1 op de 3 mannen en 1 op de 5 vrouwen niet iedere dag.
  • De meeste Nederlanders ontbijten tussen 7.30 uur en 9.00 uur.
  • Onder volwassenen worden voornamelijk zuivelproducten, graanproducten (ontbijtgranen, brood) en suiker gegeten als ontbijt.

Er blijken dus toch aardig wat mensen te zijn die niet ontbijten. Hoe “slecht” is dat? Zonder energie om de dag mee te starten kan je concentratie lager zijn. Niet handig als je onderweg bent naar je werk of school en je rekening moet houden met anderen. Ook niet fijn als je een baan hebt waarbij concentratie belangrijk is, of een lang college dat je moet volgen.

 

Toch zijn er mensen die hier geen of weinig last van hebben, die hoeven niet per se na het opstaan te ontbijten. Of misschien krijg jij ’s ochtends vroeg gewoon echt geen ontbijt weg. In principe is dit geen probleem. Het tijdstip wanneer je ontbijt is namelijk niet belangrijk, als je maar ontbijt. 

“Boterhammen eten om 7 uur ’s ochtends is gezonder dan gevulde koeken om half 11”

 

Martijn Katan, "Wat is nu gezond?", 2017

Dat jij ’s ochtends geen tijd of trek hebt in een ontbijt snap ik, maar neem je ontbijt dan mee voor onderweg in de trein of om op te eten zodra je op de plaats van bestemming bent aangekomen. Zo voorkom je die lekkere trek om een uur of 10.

Of probeer een lekkere smoothie met fruit en havermout. Je kan deze ook makkelijk meenemen voor onderweg. Ik kies vaak voor een smoothie met aardbeien en blauwe bessen, een Vitamine C boost!

Heb je ondanks een goed ontbijt toch nog lekkere trek? Neem dan een zelfgemaakte mueslireep!

 

Veel mensen geven aan dat ze ’s ochtends gewoon echt geen tijd hebben om te ontbijten; de kinderen moeten naar school, de files zijn lang dus je moet vroeg weg of je ligt simpelweg liever langer in bed dan tijd te nemen om te ontbijten. Gelukkig kan je een ontbijtje eenvoudig de avond van te voren klaarmaken. Zo kan je toch nog even aan tafel zitten om wat te eten of je ontbijt meenemen voor onderweg. Dat scheelt weer een vet croissantje of gevulde koek halverwege de ochtend!

 

Hoe kies je een gezond ontbijt? Veel van de Nederlandse ontbijtproducten zitten vol suikers. Denk maar aan die lekkere boterham met hagelslag of yoghurt met cruesli of cornflakes. De meeste supermarktproducten zitten vol suiker! Gelukkig kan je ook gezonde keuzes maken als ontbijt. Zo zit er bijvoorbeeld in havermout geen toegevoegde suikers.

 

Ik begrijp dat alleen havermout wel wat saai is en niet erg lekker. Maar voeg er wat fruit, noten, pitten en zaden aan toe en het smaakt al een stuk beter! Vervang de yoghurt eens door kwark of sojamelk en je hebt een heel ander ontbijt.

 

Nederlanders gebruiken veel zuivel, met name tijdens het ontbijt. Met zuivelproducten krijg je calcium (o.a. voor onderhoud van botten), vitamine B2 (energie) en vitamine B12 (o.a. aanmaak rode bloedcellen) binnen. Wil je afvallen, kies dan voor de magere zuivelproducten zodat je niet teveel verzadigde vetten binnenkrijgt. Kies ook nooit voor, bijvoorbeeld, vruchtenyoghurt. Hier zitten veel toegevoegde suikers in, veel beter kan je zelf vers fruit toevoegen aan een kommetje yoghurt.

 

Is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Nee, iedere maaltijd is belangrijk. Kan je dan zomaar het ontbijt overslaan? Zeker niet! Na een nacht zonder eten en drinken heeft je lichaam de energie nodig om op te kunnen starten. Het maakt niet uit wanneer je ontbijt, maar vergeet het nooit!

zelf granola maken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0