· 

Samen tegen voedselverspilling!

 

Wist je dat we in de wereld jaarlijks één derde van ons eten verspillen? Dit zijn restjes die thuis worden weggegooid of het eten haalt ons bord niet eens. 

 

Wij, de consumenten, verspillen in ons leven zo’n 3760 kilo aan voedsel! Daarmee zijn wij in Nederland de grootste verspiller, maar liefst 38% van de totale voedselverspilling wordt veroorzaakt door consumenten. Hier kunnen we iets aan doen! Door slim in te kopen, te koken en voedsel te bewaren kan je al € 145 besparen in een jaar, dat is zo’n 41 kilo aan voedsel.

 

 

Ik geef je een aantal tips hoe jij thuis minder voedsel hoeft te verspillen en dus kan meewerken aan een betere wereld;

1. Kook niet te veel

Kook jij vaak te veel en houdt je eten over? Dit kan je voorkomen door goed porties af te meten en te wegen. Op die manier gooi je minder eten weg. Gebruik bijvoorbeeld een maatbeker tijdens het koken of lees het recept goed en gebruik een keukenweegschaal. 

2. Laat je niet leiden door de tht-datum

Weet jij wat het verschil is tussen de THT-datum en de TGT-datum? Maar liefst 62% van de Nederlanders weet dit niet. De Te-Gebruiken-Tot-datum wordt gebruikt op, voornamelijk, verse producten die je na deze datum niet meer kan gebruiken omdat dit gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Producten met een Tenminste-Houdbaar-Tot-datum kunnen daarentegen nog wel gebruikt worden na deze datum. Zolang het product er goed uitziet en ruikt, kan je het vaak gewoon nog eten zonder dat dit gevaarlijk is.

 

Gooi dus niet zomaar eten weg dat nog in de verpakking zit!

3. Gebruik restjes

Soms houdt je na het koken wel eens eten over dat net niet genoeg is voor een volgende keer. Gooi dit niet weg! Van overgebleven pasta maak je bijvoorbeeld een lekkere pastasalade. Of gebruik overgebleven groenten in een soep.

4. Bewaren voor een luie avond

Houdt je toch eten over? Zorg dat je voldoende plastic bakjes in huis hebt om eten in te vriezen. Als je dan een avond geen zin hebt om te koken, heb je toch nog een gezonde maaltijd! 

5. Bewaar producten in de verpakking

Door producten in de verpakking te bewaren, blijven ze langer goed.

6. verdelen

Woon jij alleen of samen? Dan heb je vast gemerkt dat in de supermarkten verpakkingen vaak te groot zijn. Hierdoor gooi je sneller voedsel weg omdat het niet meer te gebruiken is. Om dit te voorkomen kan je, na het aanschaffen, de producten verdelen per portie en in de koelkast of vriezer bewaren voor later. Zo kan je bijvoorbeeld een hele zak brood makkelijk in porties in diepvrieszakjes of bakjes en invriezen.

7. Koop niet te veel

Hier begint het eigenlijk mee; koop niet teveel. Voor je naar de supermarkt gaat kijk je eerst goed in de kasten wat je nog hebt. Bedenk dan wat je de komende dagen wilt eten, maak bijvoorbeeld een weekmenu. Nu weet je wat je nodig hebt en kan je een boodschappenlijstje maken. Schrijf op dit lijstje ook de hoeveelheden zodat je je in de supermarkt niet laat verleiden door iets extra’s te kopen.

 

Wil je weten hoe je je gekochte eten het beste kan bewaren? Gebruik dan de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum; http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-bewaren.aspx

 

Zie je een aanbieding in de supermarkt, bedenk dan eerst of je het echt nodig hebt. Ga je het echt gebruiken of gooi je het uiteindelijk toch weg? 

8. Geef het door!

Ken je iemand die, veel, voedsel verspilt? Spreek diegene dan aan, vertel waarom het zo slecht is om verspillen en hoe je het gemakkelijk kan oplossen met deze tips.

Als we op deze manier allemaal een steentje bijdragen om de voedselverspilling tegen te gaan, dan kunnen we in 2030 de voedselverspilling hebben gehalveerd.

 

Wil je meer informatie? Kijk dan eens op deze website; www.samentegenvoedselverspilling.nl 

Reactie schrijven

Commentaren: 0