Rijst met dahlsaus

 

Eén keer per week peulvruchten, zoals de linzen in dit recept, eten is goed voor de gezondheid en afwisseling!

 

Recept voor 4 personen

Bereidingstijd ca 1 uur


Wat heb je nodig?

Zilvervliesrijst voor 4 personen

Eén kipfilet (eventueel)

Gele paprika

Rode paprika

Groene paprika

300gr (rode) linzen

Ui

2 teentjes knoflook

2 stengels bleekselderij

Rode peper (hoeveelheid naar smaak)

Kurkuma (het liefst een knol)

Komijnzaad

2-3 tomaten


Aan de slag!

Kook de rijst volgens de verpakking. Ik neem meestal twee kopjes rijst voor 4 personen en 2,5 keer zoveel (kokend) water en laat de rijst vervolgens droogkoken. Dan heb je ook geen gedoe met afgieten!

 

Vergeet niet af en toe goed te roeren, anders bakt de rijst aan de onderkant van de pan.

 

Snij de kip in kleine blokjes en bak ze goudbruin in een wok op een laag vuur in de olijfolie. Was en snij de paprika's, voeg toe aan de wok en blijf goed roeren. Je kan het vuur nu laag zetten.

 

Als de rijst klaar is tijdens het maken van de dahlsaus, schep dit dan ook in de wok en roer goed door. Doe een deksel op de pan en doe het vuur uit, het blijft lang genoeg warm.

 

Om de dahlsaus te maken pel en snipper je de ui en de knoflook. Was de bleekselderij en de peper en snijdt in kleine stukjes. Wil je liever niet te pittig eten, neem dan maar een klein stukje van de peper en haal de pitjes eruit. 

 

In een pan verwarm je wat olijfolie en fruit je hierin het komijnzaad, voeg daarna de ui, bleekselderij en peper toe. Als de ui glazig is geworden, voeg je de fijngehakte knoflook en kurkuma toe. Ook de linzen kunnen nu de pan in. Roer en voeg voldoende water toe zodat de linzen onder water staan. 

 

Zet het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten rustig koken, vergeet niet regelmatig te roeren of water toe te voegen als dat nodig is. Na ongeveer 10 minuten voeg je in stukken gesneden tomaten toe. 

 

De dahlsaus is heerlijk bij de rijst met kip en groenten die je hebt gemaakt!

 

Voeg meer water toe aan de dahlsaus en je maakt een heerlijke soep in plaats van saus!