· 

Aftellen en voorbereiden - 5 tips

Weet jij het al? Hoeveel dagen nog tot je even helemaal niets hoeft en op vakantie gaat? Misschien ben je al aan het aftellen en kijk je

er enorm naar uit! Ik ook! 😊

 

Nog even en dan is het zover. Fijn zo’n break van werk en er even helemaal uit. Of je nu lekker naar de camping in eigen land of

Frankrijk gaat of een all-inclusive resort aan de andere kant van de oceaan, je bent even helemaal weg!

Dit is voor mij ook de tijd dat ik vaak de vraag krijg; hoe doe je dat nou, gezond eten en leven op vakantie? Daarom is het tijd voor

een blogreeks “Op vakantie”.

 

Wat jullie misschien niet weten is dat ik Tourism Management heb gestudeerd en al jaren werkzaam ben in de (zaken)reiswereld.

Daarnaast reis ik zelf en kom ik heel graag in buitenlandse supermarkten, echt waar ik kan daar zo een uur rondlopen. Best of both worlds dus in deze blog!

Tijdens deze “Op vakantie” blogreeks wil ik het met jullie hebben over verschillende soorten vakanties. Iedere vakantie is anders

en daar hoort ook een ander advies bij. We gaan het hebben over de camping, all-inclusive reizen, roadtrips (mijn favoriet), stedentrips, op vakantie met het gezin, met z’n tweeën en op alleen op vakantie.

 

Maar nu eerst; het aftellen en de voorbereiding! Je wilt er waarschijnlijk zo goed mogelijk uitzien in je zwemkleding deze zomer. En dat mag! Maar bedenk je ook dat het er vooral om gaat dat je je goed voelt. Dan zie er ook vanzelf goed uit, je goed voelen straal je uit.

5 tips om je goed voor te bereiden

 

Terug naar de voeding, hoe kan je je voorbereiden op de zomer. Ik geef je 5 tips:

 

 

 

1.      Bijhouden wat je eet

 

Kijk eerst naar wat je nu op dit moment eet, hou een eet-en-beweegdagboek bij. Zo’n dagboek kan je hier downloaden of je kan het online via een app bijhouden (Eetmeter of My Fitnesspal bijvoorbeeld). Wat valt je na een week op? Welke ongezonde voedingsmiddelen komen steeds terug? Beweeg je wel genoeg (min. 30 minuten per dag)?

 

 

 

2.      Zoek alternatieven

 

Je weet nu wat je zoal eet in een week en wat je zou kunnen vervangen. Het is nu tijd om alternatieven te zoeken; gezonde alternatieven. Eet je veel koekjes, chips of chocolade? Vervang het door een stuk fruit of een handje nootjes. In de supermarkt alternatieven zoeken? Gebruik de Kies ik Gezond app van het Voedingscentrum. Eerder heb ik de app uitgelegd, bekijk het hier.

 

 

 

3.      Begin de dag goed!

 

Met een lekker en voedzaam ontbijt. Een voedzaam ontbijt bestaat uit een eiwitbron, koolhydraatbron en fruit. Een voorbeeld; bakje yoghurt met havermout, pompoenzaden, zonnebloempitten, lijnzaad en een banaan met een lekkere kop thee.

 

Een goed ontbijt heb je de hele dag profijt van, je zal zien dat je minder snel trek krijgt in suikerrijke tussendoortjes.

Meer lekkere ontbijtjes? Bekijk mijn recepten!

 

 

 

4.      Go green en volkoren

 

Eet zo plantaardig mogelijk en dan het liefst biologisch. Groenten en fruit zijn gezond, lekker en zien er vrolijk uit op je bord. Waar wacht je op? Door rood vlees te vervangen door groente krijg je veel minder vet binnen. Combineer dat met volkoren producten, dus doe de witte pasta, rijst en brood de deur uit, en je bent echt heel goed bezig!

 

 

 

5.      Beweeg

 

Essentieel in de voorbereiding. We zitten te veel in Nederland; op kantoor, in de auto en thuis. Ga bewegen, ga verbranden en voel je beter. Iedere dag minimaal 30 bewegen is belangrijk. Dat hoeven geen 30 minuten achter elkaar te zijn, maar zo nu en dan 10 minuten is ook goed. Je kan wandelen, de fiets pakken, thuis oefeningen doen (Thuisatleet geeft je inspiratie!) of naar een sportclub gaan. Je zal zien dat je je beter gaat voelen.

Heb je nu nog meer zin in vakantie?

 

Bonustip: Geniet!

 

Geniet van de voorbereidingen en het aftellen, dit is al een feestje!

 

 

 

Volgende week maandag beginnen we echt met vakanties en geef ik je tips om gezond te eten op de camping.

Op wat voor vakantie ga jij? Laat het me weten door hieronder een berichtje achter te laten!

Reactie schrijven

Commentaren: 0