· 

Ontbijten op vakantie

Vakantie! Tijd om tot rust te komen en om te reizen. Ben jij al weggeweest of ga je nog binnenkort?

Als je naar het buitenland gaat, wil je graag nieuwe gerechten uitproberen en dan het liefst zo veel mogelijk! Heerlijk, die nieuwe gerechten en vreemde producten in de supermarkt. Vooral voor het ontbijt pakken de meeste mensen flink uit tijdens de vakantie, denk maar aan de rij die 's ochtends bij de Franse bakker op de camping staat.

 

Ook tijdens de vakantie Mag Je Alles Eten, maar bedenk wel dat je ook tijdens deze dagen keuze hebt tussen goede en minder goede keuzes. 

 

 

Lukt het jou om die keuze te maken tijdens het ontbijt op vakantie? Je kan natuurlijk alles proberen bij het ontbijt buffet, de Franse bakker of uit de supermarkt maar bedenk je dat je een doel hebt om te halen; jouw nieuwe levensstijl! Laat die lekkere "pain du chocolat" dat doel niet in de weg zitten en lees hieronder mijn tips voor een gezond ontbijt op vakantie:


Tip 1 - Probeer iets nieuws!

Iets nieuws proberen kan altijd, is leuk en kan zeker in jouw nieuwe levensstijl passen. Bij een buffet in hotels wordt vaak aangegeven wat de producten zijn die voor je liggen (ook in het Engels!) of je kan het vragen aan een medewerker.

 

Maar ook de (buitenlandse) supermarkten liggen vol met gezonde keuzes waar je nog nooit van hebt gehoord. Zo kwam ik deze zomer in Noorwegen crackers tegen met rode bieten!


Tip 2 - Vragen kan altijd

Ligt er bij het ontbijtbuffet iets niet wat je wel graag wilt omdat jij je dag goed wil starten, schaam je dan niet om ernaar te vragen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat niemand dat vervelend vindt;

 

Ik eet 's ochtends graag een kom yoghurt of kwark met havermout en vruchten om de dag goed te beginnen. In een hotel in België waar ik niet lang geleden was stond er bij het ontbijtbuffet geen havermout, alleen cornflakes en cruesli met veel suikers. Daar had ik voor kunnen kiezen, maar het past niet in mijn levensstijl. Ik heb een medewerker van het hotel gevraagd of er ook havermout was en na 5 minuten zoeken kwam hij weer tevoorschijn met de laatste zak havermout die ze in de keuken hadden. De volgende ochtend zag de medewerker mij weer en haalde meteen de zak tevoorschijn. Dat is nou service!

 

In de supermarkt kan je trouwens ook altijd vragen naar producten als je iets niet kan vinden. 

Tip 3 - Neem het mee

De havermout die ik van huis had mee had genomen op vakantie was al op, vandaar de Noorse zak op de foto.
De havermout die ik van huis had mee had genomen op vakantie was al op, vandaar de Noorse zak op de foto.

Ben je op (rond)reis met de auto of heb je nog wat extra ruimte vrij in je koffer? Neem dan wat basisproducten mee van huis, zoals havermout, crackers, jam, appelstroop, thee en koffie.

 

Dit scheelt je niet alleen tijd op vakantie (je hebt wel betere dingen te doen dan met een lijstje door de supermarkt te lopen) en het is vaak nog goedkoper ook!

 

Vul dit aan met lokale producten en je weet zeker dat je altijd een goede keuze kan maken voor de start van de dag.

 

Tip 4 - Begin de dag goed en vergeet je doel niet

Misschien wel de belangrijkste tip. Als je je dag goed begint met de keuzes die je maakt, dan is de kans kleiner dat je later op de dag minder goede keuzes maakt. Vergeet niet voor wie dit doet (jezelf!) en dat je iedere dag dichter bij je doel komt. 

Tip 5 - Geniet!

En vergeet natuurlijk niet van het ontbijt te genieten, het is tenslotte vakantie!

Wat at ik tijdens mijn 2-weekse rondreis door Noorwegen?

Een kleine greep uit mijn ontbijtjes in het mooie Noorwegen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0