· 

Antioxidanten?

Je hebt er vast wel eens over gehoord; Antioxidanten. Maar wat zijn het nu eigenlijk? In deze blog leg ik het je uit.

Antioxidanten bestaan onder andere uit vitamine C, vitamine E en bètacaroteen (vitamine A) en de spoorelementen selenium en zink

 

De hele dag wordt ons lichaam aangevallen door "Vrije Radicalen" die via zuurstof in ons bloed terecht komen. Vrije radicalen kunnen van alles zijn; Uv-straling van de zon, vervuiling van buiten zoals uitlaatgassen, stress en slechte voeding. 

 

Deze vrije radicalen willen heel graag onze cellen binnen dringen om daar vervolgens veel schade aan te richten. Onze cellen hebben een beschermlaagje om zich heen die is opgebouwd door antioxidanten. Ze houden de vrije radicalen buiten de cel! Als  de vrije radicalen toch wel de cel zijn binnengedrongen, vangen de antioxidanten de vrije radicalen en zorgen er daardoor voor dat de cel weer gezond kan worden.

 

Maar als we te weinig antioxidanten in ons lichaam hebben, krijgen onze cellen onvoldoende bescherming. De vrije radicalen kunnen onze cellen binnendringen. Als er zich op een plek in ons lichaam veel vrije radicalen bevinden waar niet door antioxidanten tegen gestreden worden, bestaat de kans dat je na langere tijd hart- en vaatziekten, kanker of schade aan je zenuwstelsel krijgt. 

 

Als je een gezond voedingspatroon hebt hoef je je gelukkig geen zorgen te maken over voldoende antioxidanten. Ze komen voor in fruit en groenten. Eet je iedere dag minimaal 250 gram groenten en daarnaast 2 stuks fruit per dag, dan kan je er zeker van zijn dat de vrije radicalen nauwelijks een kans krijgen in jouw lichaam!

Reactie schrijven

Commentaren: 0