· 

3 tips om vet te verbranden

Voeding is, onder andere, brandstof voor ons lichaam. We hebben het nodig. Maar wist je dat we 60 dagen zonder voeding kunnen? Mits we wel vocht en vitamines binnen kunnen krijgen. Dit kan omdat ons lichaam voorraden aan brandstof (of energie) aanlegt die we kunnen aanspreken als dat nodig is.

Hoe zit dat nou precies? Welke voorraden hebben we en hoe kan ons lichaam die gebruiken? Ik leg het je in dit blog uit én ik geef je 3 tips om vet te verbranden.

 

 

 

Let op: ik wil iedereen afraden om 60 dagen niet te eten! Dit is een voorbeeld dat ik gebruik om aan te tonen wat ons lichaam met de voorraden die we in ons hebben.


Koolhydraten, eiwitten en vetten

Als we eten krijgen we verschillende voedingsstoffen binnen zoals de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze gaan door het spijsverteringsproces en worden uiteindelijk opgenomen in ons bloed. En vanaf daar gaan we kijken naar hoe koolhydraten en vetten door ons lichaam worden gebruikt als energiebron en, gedeeltelijk, worden opgeslagen.

 

Eiwitten volgen we in dit blog niet door het lichaam, die worden door ons lichaam voornamelijk gebruikt als herstelmiddel en transporteur. Pas als we een tekort hebben aan alle andere brandstoffen, kunnen we deze gebruiken als energiebron. Als je lichaam eiwitten gebruikt als energiebron, gaat het je spieren afbreken waar de eiwitten zich voornamelijk in bevinden. Dit is dus heel slecht voor je lichaam! Als je voldoende koolhydraten blijft eten in de vorm van graanproducten, groenten en fruit komt dit nauwelijks voor.

Brandstof voor ons lichaam

Koolhydraten en vetten zijn dus energiebronnen voor ons lichaam, ze zijn de brandstof. Veel van ons willen het liefst het opgeslagen vet verbruiken als brandstof; vetverbranding! Helaas is dat moeilijker dan we zouden willen.

 

Ons lichaam kiest namelijk altijd voor dezelfde volgorde als het voor energiebronnen kiest:

1. Glucose - eerste 120 minuten van de inspanning

2. Glycogeen - gedurende 16 uur, als de glucose verbruikt is

3. Vet - gedurende 60 dagen, als het glycogeen verbruikt is

 

Dat is jammer, je lichaam kiest er dus pas heel laat voor om vet te gaan verbranden. Later in dit blog geef ik je drie tips hoe je sneller over kan gaan op die vetverbranding, maar eerst neem ik je mee door de verbranding van glucose en glycogeen.

Glucose (koolhydraten)

De koolhydraten in onze voedingsmiddelen worden, zodra we eten, door ons lichaam afgebroken tot enkelvoudige suikermoleculen zoals glucose. Glucose wordt opgenomen in ons bloed en direct gebruikt als energie. Deze vorm van brandstof kan ons lichaam gedurende 120 minuten aanspreken.

 

De glucose die niet wordt gebruikt, slaat ons lichaam op in vorm van glycogeen. 

Glycogeen (koolhydraten)

Glycogeen wordt opgeslagen in onze spieren en lever. We kunnen maximaal 500 gram glycogeen opslaan, hebben we meer glucose in ons bloed dan slaat ons lichaam dat op als vet.

 

Zodra je in beweging komt en alle glucose in je bloed is verbruikt, kan je lichaam deze glycogeen voorraad aanspreken. De glycogeen uit de spiercellen en lever worden weer omgezet in glucose die gedurende maximaal 16 uur als energiebron kan worden gebruikt.

 

Pas als de glycogeen voorraad is verbruikt, stapt ons lichaam over op vetweefsel waar het energie uit haalt.

Vetweefsel

Het vet dat we eten wordt niet meteen als brandstof gebruikt, maar opgeslagen in ons lichaam als vetweefsel. Ons lichaam kan dit vetweefsel, ongeveer 21 kilo, aanspreken als energiebron als er geen glucose en glycogeen meer aanwezig is. Gedurende 60 dagen kunnen we vet gebruiken als energiebron.

 

Het is niet makkelijk om op het punt te komen dat je lichaam het vetweefsel aanspreekt als energiebron. Als je lichaam eerst kiest voor glucose (120 minuten) en glycogeen (16 uur) te gebruiken, duurt het heel lang totdat het vetweefsel gebruikt.

 

Maar je kan je lichaam zeker wel trainen om sneller over te gaan op vetverbranding!

Vetverbranding

Heb je wel eens een (professioneel) marathonloper gezien? Zij hebben bijna geen vetweefsel. Dat komt omdat zij uren hardlopen, tijdens wedstrijden en trainingen. Omdat marathonlopen ontzettend inspannend is en het lichaam er veel energie voor nodig heeft, verbruiken zij heel snel glucose en word de glycogeenvoorraad veel aangesproken. Omdat we maar maximaal 500 gram glycogeen in ons lichaam kunnen hebben, verbruiken de lopers deze voorraad sneller dan dat ze het kunnen aanvullen. Hun lichaam gaat dus over op vetverbranding.

 

Jij kan je lichaam ook trainen om sneller het vetweefsel aan te spreken als brandstof. Om dit te kunnen doen kiezen sommige mensen ervoor om geen koolhydraten (glucose) meer te eten, niet alleen is dit heel lastig omdat koolhydraten bijna overal in zitten, het is ook nog eens niet goed voor ons lichaam. Als je je bedenkt dat onze hersenen alleen maar energie kunnen halen uit glucose, heb je koolhydraten dus wel echt nodig. En de vitamines die je lichaam niet binnen krijgt, terwijl die juist zo belangrijk zijn.

 

Als helemaal geen koolhydraten eten niet de oplossing is, wat dan wel? Ik kan je de volgende adviezen geven:

 

3 maaltijden per dag

Ga over op 3 maaltijden per dag eten, in plaats van 3 maaltijden en daarnaast ook tussendoortjes. Je laat de tussendoortjes dus achterwege. Omdat je lichaam continue energie verbruikt voor allerlei processen, spreekt het glucose veel aan.

 

Als je 's ochtends ontbijt, 's middags luncht en 's avonds dineert zijn er een aantal uur per dag waarop je geen koolhydraten binnen krijgt die je lichaam in de vorm van glucose als directe energie gebruikt en opslaat.

Je gaat dus je glycogeen voorraad aanspreken en als die verbruikt is het vetweefsel. 

 

Het kan een paar dagen duren voor je gewend bent aan minder vaak eten. Je krijgt misschien hoofdpijn, hebt minder concentratie en snel honger. Dit is heel normaal, geef het de tijd en je zal zien dat je lichaam zich binnen een paar dagen aanpast aan deze nieuwe situatie.

 

5-6 maaltijden per dag - eiwitrijk 

3 maaltijden per dag past niet bij iedereen, dat kan. Het is helemaal niet erg om naast de hoofdmaaltijden ook tussendoortjes te eten. Maar omdat je glycogeen en vetweefsel wilt aanspreken als brandstof, is het verstandig om die tussendoortjes zo eiwitrijk mogelijk te houden. Kies je voor tussendoortjes zoals groente, fruit of graanproducten, dan verbruikt je lichaam alsnog de glucose die het binnenkrijgt eerst.

 

Neem dus eens een gekookt eitje, een handje nootjes (per dag) of een zuivelproduct als tussendoortje.

 

Nuchter bewegen/sporten

Je weet nu dat je lichaam eerst glucose en daarna glycogeen gebruikt als brandstof. Wat nou als je geen glucose in je bloed hebt? Dat is mogelijk door nuchter te bewegen of sporten. Bijvoorbeeld een rustige wandeling of voor het ontbijt.

 

Ik bedoel met nuchter trouwens niet mee dat je prima kan gaan hardlopen of naar de sportschool kan gaan zonder iets te hebben gegeten. Dat zou gevaarlijk zijn. Ik wil je adviseren om 2 uur voor je gaat sporten je laatste maaltijd hebt gegeten. Dit kan een kommetje yoghurt met wat havermout zijn of een boterham. Ook dit is nuchter, omdat je maag dan in principe leeg is. Je lichaam zal dus snel overgaan op verbranding van glycogeen voor de dagelijkse lichaamsfuncties en de inspanning. Vetverbranding komt direct daarna.

En nu jij!

Wil jij ook je vetweefsel sneller verbranden? Probeer dan de bovenstaande tips uit! Neem de tijd om erachter te komen wat bij past in de leefstijl die je hebt. Denk praktisch, het is namelijk niet moeilijk. Zet kleine stapjes om je doel te bereiken en ga ervoor!

 

Laat me hieronder of je er ook voor gaat! 

Hulp nodig?

Ik kan je helpen! Je kan bij mij een coaching traject volgen waarbij je er zelf achter gaat komen hoe jij gezonder kan gaan eten en dus sneller vet kan verbranden. Kijk hier naar alle mogelijkheden van de trajecten.

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Ester Saelman (vrijdag, 11 januari 2019 23:31)

  Hoi Lisanne, dank je wel voor je heldere uitleg. Ik heb echt nooit geweten dat het zo werkt met gebruik van onze energiebronnen. Ik heb wel wat vet te verbranden zo vlak na de feestdagen, dus ik ga zeker met jouw tips aan de slag!

 • #2

  Trudy (dinsdag, 15 januari 2019 14:07)

  Ik ga er ook voor.� Dank voor je info. Ik nam juist fruit of een wortel etc als tussendoortje. Beter eiwit-rijke tussendoortjes. En die wandeling voor het ontbijt vind ik ook een top idee!

 • #3

  ebr@zachtinjekracht.nl (vrijdag, 18 januari 2019 16:38)

  Goed dat je al vermeldt dat 3 maaltijden zonder tussendoortjes niet bij iedereen even goed past. Ik heb bijv. een behoorlijk lage bloeddruk, dus bij tussendoortjes schrappen voel ik me al snel een beetje wankel. Ik ga eens uitproberen hoe meer eiwitrijk snaaien uitpakt!

 • #4

  Anita (maandag, 21 januari 2019 21:19)

  Duidelijk overzicht over verbranding van glucose, glycogeen en vet. Goed om te lezen over de nadelen van een dieet zonder koolhydraten. Het lijkt een hype en klinkt soms als dé oplossing om af te vallen, maar heeft dus ook een duidelijke keerzijde als je het helemaal weg zou laten. Hoeveel koolhydraten zou je nodig hebben per dag?