· 

3 tips avondeten en sport

Avondeten en sport; wat vinden veel mensen dat nog iets ontzettend moeilijks. In de sportschool, tijdens kickboksles die om zeven uur ‘s avonds begint, hoor ik het veel;

 

“Pffff, ik heb pas een uur geleden gegeten! Was stamppot, wel lekker hoor maar nu....pffff”

 

“Dat je dat is gelukt! Ik was echt maar een paar minuten thuis, heb voor het laatst met de lunch echt goed gegeten”

 

Klinkt het bekend? Geeft niks, je bent niet de enige. Iedereen die dit wel eens heeft meegemaakt, met welke sport dan ook, weet dat beide situaties verre van ideaal zijn. Tijdens het sporten heb ik regelmatig iemands stamppot (bijna) weer terug zien komen en flauwvallende medesporters zijn ook niet nieuw. Maar hoe doe je dat dan? Wanneer eet je voor het laatst een goede maaltijd als je gaat sporten? Het antwoord; 2-2,5 uur voor het sporten.

Op het moment dat je gaat sporten zijn de voedingsstoffen van het eten vrijwel allemaal door je lichaam opgenomen (energie!) en is je maag nagenoeg leeg (daar heb je dus geen last van).

 

Wacht even, die kickboksles begon toch om zeven uur? Je werkt tot vijf uur, kwart voor zes thuis... Wanneer eet je dan?! Klopt! Ik kan het en jij kan het ook met mijn tips;

 

1. Eten op het werk. Neem een grote maaltijd mee naar kantoor en eet daar om half vijf. Begin die dag iets eerder of eet tijdens het werk (soms kan het niet anders).

 

2. Grote en late lunch. Lunch op een later tijdstip dan normaal, bijvoorbeeld om 2 uur of half 3. Zorg dat je een lekkere grote lunch hebt, bijvoorbeeld wat je normaal zou eten tijdens het avondeten. Je zit dan vol tot ongeveer een uur of anderhalf voor de sportles, op dat moment kan je iets kleins eten zoals een boterham (bij voorkeur wit brood) of een stuk fruit. Na het sporten eet je bijvoorbeeld een bakje yoghurt.

 

3. Split je avondeten. Deze tip is heel makkelijk toepasbaar als je het echt niet kon redden op tijd te eten. Je kan een uur voor een sportles nog eten, maar eet dan niet teveel. Schep iets minder dan de helft op wat je normaal zou doen. Eet rustig, niet gehaast, geef je lichaam de tijd. Dan kan je lekker gaan sporten en als je terug komt schep je weer wat avondeten op.

 

Zelf pas ik al deze tips regelmatig toe. Ik bedenk ‘s ochtends waar ik me goed bij voel en wat qua tijd en ruimte lukt op die dag. Alle drie de tips zijn ook makkelijk toepasbaar voor een situaties die bijna iedereen wel kent. Bedenk wel dat dit iets heel persoonlijks is, wat bij de één past, past niet bij de ander. Ga op zoek wat bij jou past. Het duurt misschien een paar weken voor je het vindt, maar het is zeker de moeite waard.

 

Denk maar aan die keer dat je de stamppot weer... nouja, je begrijpt het wel 😉 Laat me weten welke tip(s) je hebt toegepast en hoe het je heeft geholpen. Of deel je eigen tip!

 

Veel plezier tijdens het sporten!

 

PS; niet alleen tijdens kickboksen kan je last krijgen van je eten. Probeer maar eens yoga met een volle maag... Niet fijn!

Reactie schrijven

Commentaren: 0