· 

Digital-detox 2019

Digital-detox in 2019... Je moet het maar durven en kunnen in deze tijd. Toch ben ik er volop mee bezig.

 

 

Wacht, dit gaat niet over voeding?

 

 

 

Nee, laten we nu eens niet over voeding praten. Ja, ik noem mijzelf “voedingscoach” maar is voeding niet maar een klein onderdeel van een gezonde en bewuste leefstijl? Ik vind van wel.

 

Net als veel mensen die ik spreek is er bij mij een moment gekomen dat ik een nieuwe leefstijl begon. Bij mij begon dat met sport en vrij snel daarna nam voeding een belangrijke plek in. Voeding en beweging onder controle, en dan? Eigenlijk zit er zoveel meer achter een gezonde leefstijl dan alleen die twee onderdelen.

 

 

 

Daarom vond ik het begin dit jaar tijd voor verandering. Mijn goede voornemens beginnen met mijn verjaardag in februari, dit jaar een bijzondere omdat ik 30 ben geworden. Tijd voor iets nieuws, iets wat ik al heel lang wil en echt lastiger blijkt dan ik van tevoren had gedacht; Digital-detox.

 

 

Ik ben nu ongeveer een half jaar bezig, tijd voor reflectie.

Het doel dat ik mezelf gesteld heb ik februari voor 2019

Minder tijd besteden op mijn telefoon:

  • Social media
  • Internet
  • Agenda/planner
  • Whatsapp

 

Best heftig in deze tijd en het was ook zeker niet makkelijk. Na dit doel gesteld te hebben, heb ik het ook net zo makkelijk zo’n twee maanden volledig genegeerd. Wat resulteerde in nog steeds uren lang scrollen door Facebook, Instagram en Pinterest, niet zonder mijn telefoon kunnen bij het maken van afspraken, op ieder whatsappje binnen een minuut reageren. Goed, je begrijpt het; dit doel was te groot om in één keer aan te pakken.

Kleine stapjes werken het best

 

Ik zeg het tegen iedereen; kleine stapjes werken het best. Maar zelf wilde ik toch eigenlijk in één keer minder mijn telefoon gebruiken. En trapte ik er ook gewoon in; het werkt niet.

 

 

 

De eerste stap die ik zette was een tijdslot, of eigenlijk twee. Een uur per dag op social media (Facebook, Instagram, Pinterest, Whatsapp, Email) en geen telefoon tussen tien uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends.

 

Dat gaat nog steeds best goed. Ja het tijdslot kan genegeerd worden en dat is ook prima, als het maar niet iedere dag is. Dat zal nog wel even duren voordat dat gewend is, maar; kleine stapjes werken het best.

 

 

 

De tweede stap was lid worden van de bibliotheek. Waarom ik dit ooit had opgezegd weet ik niet meer en ik ben er inmiddels zeker twee keer per maand te vinden om nieuwe boeken te lenen. 

 

De stap die ik sinds begin augustus heb gezet is een papieren agenda. Want had ik op de middelbare school en tijdens mijn studie niet ook altijd gewoon een papieren agenda? Waarom heb ik nu dan minimaal drie herinneringen nodig op mijn telefoon voor afspraken? Nu moet ik zeggen dat ik wel erg kieskeurig ben als het aankomt op agenda’s. Het heeft dus echt sinds mei geduurd voor ik eind juli had gevonden wat ik wilde; de Structuurjunkie planner light. Tot nu toe werkt het fantastisch en krijg ik leuke reacties als ik mijn agenda tevoorschijn tover voor het maken van een afspraak.

 

 

 

En opeens kwamen daar de avonden waarin ik normaalgesproken aan het scrollen ging en nu dus letterlijk de verveling toesloeg. Ik heb nou eenmaal niet altijd zin om een boek te lezen. Rondje fietsen werkt goed, maar als het regent blijf ik toch liever binnen. Serie kijken op Netflix? Ook een leuk idee, maar een hele avond naar een scherm kijken nadat ik op werk ook al acht uur met een computer heb gewerkt? Nee.

 

 

 

 

En dus heb ik sinds een week weer een oude hobby opgepakt; tekenen. En wat blijkt, het gaat best goed. Oké, ik geef toe dat ik nu nog wel Pinterest gebruik om iets na te tekenen waardoor ik soms nog over het tijdslot heenga. Maar ik moet ergens beginnen! Laat dat dan maar de volgende stap zijn. Nu nog niet, pas als het daar tijd voor is.

 

 

Digital-detox 2019, het is echt makkelijker gezegd dan gedaan en ik ben nog niet waar ik uiteindelijk wil zijn. Voor nu voelt het goed dat ik weer een beetje bewuster met mijn eigen gezonde leefstijl bezig ben, stapje voor stapje.

En jij?

Welke stappen heb jij dit jaar al gezet? Welke stappen wil jij nog zetten?

Reactie schrijven

Commentaren: 0